Hipoglikemia, nazywana również niedocukrzeniem, to stan, w którym stężenie glukozy we krwi jest poniżej właściwego poziomu. Dotyka najczęściej osób chorujących na cukrzycę, dlatego do wzięcia udziału w zdjęciach zaprosiłem Przemka, który boryka się z tym problemem od 14 roku życia. Pomimo, że jest ratownikiem, czasami musi liczyć na pomoc swojej dziewczyny Justyny.
Objawy Osoby, które nie wiedzą czym jest hipoglikemia i na czym polega cukrzyca, dają się oszukać jej objawom.
Zaburzenia świadomości (w tym agresja, bełkotliwa mowa), drżenie dłoni, osłabienie, poty – to typowe objawy hipoglikemii. Niestety poszkodowani posądzani są przez świadków o bycie pod wpływem alkoholu bądź środków odurzających. Postępujące niedocukrzenie prowadzi do utraty przytomności – śpiączki hipoglikemicznej, której następstwem może być nawet śmierć poszkodowanego. Należy pamiętać, że odczuwanie hipoglikemii jest różne w zależności od organizmu. U osób starszych objawy niedocukrzenia pojawiają się już przy 70 mg/dl.
Co jest przyczyną hipoglikemii?
Zdarza się, że pacjenci przyjmujący leki obniżające poziom cukru (insulina) przekraczają zalecaną dawkę. Wtedy pojawiają się charakterystyczne objawy. Niedocukrzenie może być również spowodowane pomijaniem posiłków, długotrwałym wysiłkiem fizycznym, a także spożywaniem alkoholu (szczególnie u osób chorujących na cukrzycę). Hipoglikemia może również wystąpić w przypadku problemów z wątrobą, nerkami lub trzustką.
Postępowanie Przy lekkim niedocukrzeniu diabetycy potrafią pomóc sami sobie. Sięgają po coś słodkiego, mają przy sobie specjalne tabletki z glukozą bądź żele, dzięki którym cukier szybko wchłania się do organizmu. Jeśli natomiast spadek cukru jest zbyt duży, poszkodowany nie jest w stanie sam go sobie podać, ponieważ może być nieprzytomny. W takiej sytuacji należy wezwać ZRM oraz smarować usta i wewnętrzną stronę policzków słodkim roztworem (cola, sok z cukrem, woda z cukrem). Wyrównanie poziomu glikemii jest priorytetem. Nie wolno wkładać do ust cukierków i innego pożywienia, ponieważ może dojść do zadławienia. Po wyrównaniu poziomu cukru, warto podać poszkodowanemu coś do zjedzenia, np. kanapkę. Zwróć uwagę, czy poszkodowany nie ma na nadgarstku bransoletki z napisem “cukrzyca”, “diabetyk”.
Jaki jest prawidłowy cukier i jak można to sprawdzić? Wartości glikemii powinny mieścić się w przedziale 70 – 115 mg/dl źródło: Jakubowski Z. “Badania laboratoryjne w codziennej praktyce“. Niektóre źródła mogą podawać inne wartości glikemii jako prawidłowe, ale wyniki są zbliżone. Objawy hipoglikemii w zależności od stężenia występują indywidualnie. Podstawowym narzędziem diagnostycznym przeznaczonym do badania glikemii jest glukometr. Prosty w obsłudze, ale wymaga pewnej wiedzy teoretycznej i praktycznej. Użycie glukometru jest zabiegiem medycznym, dlatego nie wymaga się jego stosowania przez świadków w pierwszej pomocy. Powinni jednak umieć go obsługiwać (oprócz medyków i diabetyków) najbliższe osoby z otoczenia chorego. Do badania potrzebna jest krew włośniczkowa pobrana z opuszki palca. Jest wiele różnych modeli, ale wszystkie działają w taki sam sposób. W niektórych różni się sposób podawania kropli krwi. W prezentowanym modelu krew jest zasysana “do paska”. W innym przypadku należy umieścić opuszkę palca “na pasku”. Do nakłucia można posłużyć się dołączonym nakłuwaczem lub zwykłą jałową igłą, najlepiej o jak najmniejszej średnicy, np. 0,6 mm (niebieska). Pomiaru najlepiej dokonać już po kilku minutach od incydentu niedocukrzenia.
Zdjęcia zostały wykonane w kawiarni PO CO ul. Długa 61 Bydgoszcz. Bardzo dziękujemy za pomoc! Na wszystkich chętnych czekają tam nasze nowe wlepki.
Wzięli udział: Przemek, Justyna, Mateusz (barista), Ada (czytająca książkę).
Brak komentarzy